Ομαδική θεραπεία

Το άτομο που έχει γνωρίσει και εμπιστευτεί τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας μέσα από τις ατομικές συνεδρίες, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη διαδικασία της θεραπείας του με το να γίνει μέλος μιας θεραπευτικής ομάδας. Συνήθως αυτό γίνεται όταν η σχέση που έχει δημιουργήσει με το θεραπευτή του είναι τέτοια που του εμπνέει εμπιστοσύνη και όταν έχουν προσδιοριστεί τα βασικά θέματα και αιτήματα που θέλει να επεξεργαστεί μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία.

Οι θεραπευτικές ομάδες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα για δύο ώρες και συντονίζονται από δύο θεραπευτές. Λειτουργούν με συγκεκριμένα όρια και κανόνες, σέβονται τη διαφορετικότητα των μελών και προάγουν την ασφάλεια, την αποδοχή και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών.

Στην ομαδική θεραπεία η αλληλεπίδραση των μελών έχει μεγάλη σημασία, καθώς ο τρόπος που τα μέλη σχετίζονται μεταξύ τους αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Μέσα σε μια θεραπευτική ομάδα ο καθένας ανακαλύπτει ότι και άλλοι άνθρωποι έχουν παρόμοιες δυσκολίες και εμπειρίες με εκείνους, μαθαίνει να συνδέεται μαζί τους, να επικοινωνεί αποτελεσματικότερα, να συμμετέχει και να προσφέρει στήριξη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί χώρο για να εκφράσει και τα δικά του συναισθήματα και να αφεθεί στη στήριξη και τη φροντίδα των άλλων νιώθοντας σημαντικός. Επομένως, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία ανατροφοδότησης το άτομο αποκτά μεγαλύτερο βαθμό αυτοεπίγνωσης και ενσυναίσθησης.

Η θεραπευτική ομάδα λειτουργώντας ως ένας «κοινωνικός μικρόκοσμος» μπορεί να προσφέρει διορθωτικές εμπειρίες και να αλλάξει δυσλειτουργικά μοτίβα αλληλεπίδρασης του ατόμου με το περιβάλλον του.  Έτσι, μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής, ανοιχτής επικοινωνίας και σεβασμού, ο καθένας μπορεί να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη και να αναζητήσει υγιέστερους τρόπους επαφής με τον εαυτό του και τους άλλους.

Ακολουθήστε μας

Facebook
Instagram
LinkedIn

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενδιαφέροντα άρθρα

Αρέσει σε %d bloggers: